Portul din Berdiansk a luat foc. Nu se știe dacă trupele ruse au lovit un depozit de combustibil VIDEO

de: Emanuela Pana
24 03. 2022

Portul din Berdiansk este în flăcări în această dimineață, neștiindu-se deocamdată dacă a fost lovită o navă rusească sau dacă armata rusă a aruncat în aer rezervoarele de combustibil, transmite Nexta. Majoritatea incendiilor din apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl au fost stinse, în vreme ce orașul-port Mariupol este devastat după aproape o lună de război. Mai multe detalii, în continuare.

Portul din Berdiansk, în flăcări joi dimineață

„Portul din Berdiansk este în flăcări“, au transmis în această dimineață jurnaliștii ucraineni de la Nexta, pe Twitter. Aceștia au precizat că momentan nu se știe dacă a fost lovită o navă rusească ori dacă invadatorii ruși au aruncat în aer rezervoarele de combustibil în portul orașului aflat la aproximativ 75 km nord-vest de Mariupol.

Potrivit Nexta, cel mai probabil, ocupanții ruși au aruncat în aer rezervoarele de combustibil: „Ni se spune că nave ruseşti au lovit portul Berdyansk. Aşteptăm confirmarea oficială sau infirmarea“.

Jurnaliștii ucraineni au mai transmis că, potrivit ministrului interimar al Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Sileţ, majoritatea incendiilor din zona centralei nucleare de la Cernobîl au fost stinse. În ultima perioadă, peste 30 de incendii au izbucnit în apropierea centralei.

Michael Horowitz, analist geopolitic şi de securitate la institutul Le Beck, spune că Rusia a început recent să folosească portul Berdiansk pentru a descărca echipament militar. Berdiansk este un oraş din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei. Amintim că, pe 4 martie, în urma luptelor declanșate de Rusia, centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a luat foc.

„În urma unui bombardament al forțelor ruse asupra centralei nucleare Zaporojie, a izbucnit un incendiu“, declara purtătorul de cuvânt Andrei Touz într-un videoclip postat pe contul Telegram al centralei.

„Pompierii nu pot ajunge la locul incendiului ca să-l stingă deoarece tirurile ruse cad foarte aproape. Prima unitate electrică a centralei a fost deja lovită. Opreşte-te!“, continua el într-un alt videoclip.

— NEXTA (@nexta_tv) March 24, 2022

Citește și: Ce se întâmplă cu centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie, după ce au fost ocupate de ruși

Cum arată Mariupol după o lună de război

Nexta a publicat, de asemenea, un video despre „cum arată orașul Mariupol după aproape o lună de război“. După cum se poate vedea în imagini, majoritatea clădirilor sunt distruse după bombardamente, iar străzile sunt pline de moloz.

Mariupol devine pe zi ce trece un cimitir imens. Potrivit supraviețuitorilor, o bombă cade la fiecare 10 minute, iar de trei zile sunt lupte intense la sol, chiar și în centrul orașului.

Date fiind condițiile, locuitorii își îngroapă morții în gropi comune, săpate în parcuri, curți sau chiar pe marginea drumului, întrucât nu mai au acces la cimitire.

Orașul mai are provizii pentru o săptămână, au transmis autoritățile ucrainene.

Te-ar putea interesa și: BBC: De ce este atât de important orașul Mariupol pentru ruși